Rizoma #004: popurri d'enllaços

Avui porto un recull d'enllaços interessants que he llegit aquestes últimes tres setmanes.

Desenvolupen tecnologia per reciclar CO2 com combustible

A la Universitat de Cincinnati han desenvolupat una tecnologia que permet reciclar CO2 i produir metanol. L'ús del combustible emetria diòxid de carboni, però seria neutral perquè aquest seria reciclat de nou.

Potser tenim algun futur al cap i la fi.

L'oposició hongaresa s'uneix per batre a Orbán

Aquesta sorprenent notícia no és una ocurrència d'última hora sinó la repetició de l'estratègia presa en 2019 en les eleccions locals de país, que va aconseguir arrabassar la capital de país a Fidesz i diversos importants municipis.

Així, sis dels principals partits opositors s'uniran per derrotar Orban: el Partit Socialista (MSZP), els verds de Párbesz (Diàleg per a Hongria), el liberal Momentum, el centreesquerra de la Coalició Democràtica, l'ecologista LMP i el dretà Jobbik.

Lituània denuncia que els dispositius mòbils de Xiaomi tenen capacitat per espiar i censurar continguts

El ministeri de Defensa de Lituània va desaconsellar la compra de telèfons mòbils xinesos i va recomanar que la gent canviés ràpidament qualsevol que tinguin arran d'un informe del govern segons el qual s'havien instal·lat capacitats de censura als dispositius.

L'organisme de ciberseguretat del govern lituà va dir dimarts que els telèfons venuts a tot Europa pel gegant electrònic xinès Xiaomi tenen funcions integrades per descobrir i censurar frases en caràcters xinesos, com ara "Tibet lliure", "Visca la independència de Taiwan" o "moviment democràtic".

Les funcions del programari del telèfon Mi 10T 5G de Xiaomi estan presumptament desconnectades a la "regió de la Unió Europea", però es poden activar remotament en qualsevol moment, segons l'informe del Centre Nacional de Seguretat Cibernètica del Ministeri de Defensa.

Entrevista a Deborah García

Química, investigadora i divulgadora científica, s'ha passat per El Sentido de la Birra i he donat una entrevista molt interessant.

Xarxes socials o tele brossa al nostre gust?

Crec que les xarxes socials van néixer amb una concepció del consum d'informació més pròpia del menjar brossa. Seguint la idea del "slow food", potser també hem d'optar per les "slow networks". Els butlletins com aquest poden ser una manera de canviar-ho.

Bola extra

Pels més techies, he donat una breu xerrada sobre la meva llibreria Mergo, que és usada pels projectes més importants del cloud, com Kubernetes i Docker.

Fins a una altra!
Dario Castañé