Rizoma #001

rizoma m. [LC] [BO] Tija subterrània, normalment de creixement horitzontal, amb aspecte d’arrel.

En l'última dècada molts heu conegut el meu vessant polític. I alguns m'hi heu acompanyat. Després d'un temps de canvis i ressituar-me, inicio una nova etapa. Rizoma, el meu butlletí personal, en forma part.

Per què Rizoma? Crec que reflecteix la meva filosofia de vida, d'aprofundir i treballar en estructures socials i polítiques horitzontals, cooperatives i solidàries. I perquè és una paraula poc freqüent!

Amb una freqüència per determinar, en el millor dels casos cada dues setmanes, et faré arribar coses que he creat o llegit que trobo rellevants, però no necessàriament d'actualitat. Sense més dilació, et faig a mans el que vull destacar de les últimes tres setmanes.

Les vacunes funcionen 💉

Aquest gràfic de Miguel Ángel Reinoso és motiu per l'optimisme; les defuncions per COVID-19 es redueixen a mesura que augmenta la vacunació i malgrat que els contagis han arribat a màxims crítics durant la cinquena onada:

Llibertat per compartir: recollida de signatures ✍️

Des d'inicis d'any estic implicat en l'organització de la Iniciativa Ciutadana Europea Freedom to Share.

En l'època daurada de l'streaming pot semblar irònic recollir signatures per garantir la llibertat de compartir cultura sense ànim de lucre, però té més sentit que mai. És una de les llibertats bàsiques, d'accedir a la producció cultural, i és necessària també per garantir que ningú monitora les nostres comunicacions.

Signa-la aquí i, sobretot, comparteix-la!

L'euro digital arribarà (potser) 💶

Tradueixo de l'article del banc central estonià sobre l'euro digital:

Eesti Pank va treballar amb el Banc Central Europeu i els bancs centrals d’Espanya, Alemanya, Itàlia, Grècia, Irlanda, Letònia i els Països Baixos en l’experiment per avaluar una possible solució tècnica per a l’euro digital. L'experiment va examinar com una solució tècnica per a un euro digital, basada en la tecnologia blockchain que serveix de base per a l'estat electrònic estonià, podria funcionar en termes de nombre de pagaments i de titulars de diners i els seus costos energètics, i com les identitats digitals es podrien vincular i garantir la privadesa.

El Consell de Govern del Banc Central Europeu encaara no ha pres cap decisió sobre la introducció d’un euro digital, però el 14 de juliol va decidir avançar en els preparatius necessaris per introduir-ne un. El Consell de Govern prendrà la decisió final sobre si introduir o no l'euro digital i en quina tecnologia s'hauria de basar en una data posterior.

Aquest desenvolupament s'haurà de seguir de prop!

Tax the rich 💸

Els 8 homes més rics del món tenen més diners que la meitat del món. I ens diuen que no podem permetre'ns salvar el planeta.

Larry Ellison, Bill Gates, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Amancio Ortega, Bernard Arnault i Warren Buffet

Via @arcitecta.

Especial cloenda dels Jocs Olímpics 🏅

Com avui és la cloenda dels Jocs Olímpics de Tòquio, et comparteixo una petita joia de Barcelona: la plaça de Cobi. Un record de les nostres Olimpíades del 92.

Estàtua de Cobi

Si t'ha agradat i acabes de descobrir Rizoma, subscriu-t'hi aquí.

Fins la propera!
Dario Castañé