Rizoma #003: Estat del català: a l'UCI o acostant-se a la revifada?

Feu un experiment: aneu a una cafeteria de Barcelona i demaneu en català un cafè amb llet. Les probabilitats d'acabar amb un cafè amb gel són altes. El primer cop et sorprèn, el segon et molesta i al tercer has après a gaudir d'un cafè fresc. Però per molt inversemblant que ens sembli, això no deixa de ser anecdòtic.

Arran de l'enquesta que afirmava que només el 28 % dels joves de Barcelona tenen el català com llengua habitual, ara escoltem veus que fan una diagnosi del mal estat de la nostra llengua, deixant-la pràcticament a l'UCI. Si bé comparteixo bona part d'aquesta, no penso que hem arribat a un punt de (probable) no retorn.

Més enllà de les dades, que cal analitzar en profunditat, el que cal és acció. Però no només des de les institucions i ens públics, sinó també des del poble.

Perquè, per mi, cal canviar l'enfocament i entendre que:

De fet, vaig decidir fer aquest butlletí només en català per totes aquestes raons. I crec que no sóc l'únic. Twitter és la meva bombolleta, on puc tenir gairebé tot en català, però també és més fàcil cada dia trobar persones que creen i difonen en català. I aquí és on penso que, si bé s'ha produït una caiguda en el seu ús, som a les portes d'una revifada.

La necessitat de desenvolupar-nos i viure en la nostra llengua està portant a l'aparició d'una nova generació de projectes. Gràcies a Internet el seu accés és universal i permet que el català segueixi ben viu. I altres sectors, com el del llibre, estan presentant xifres històriques pel que fa al consum de cultura en català.

En la meva opinió, si ens hi esforcem, provocarem la revifada.

Avui no m'allargaré més, així que us deixo projectes interessants en català i al voltant seu.

CatalApp

La Plataforma per la Llengua, amb la seva aplicació CatalApp, ens permet anar a bars i restaurants que són curosos amb els drets lingüístics.

MetaData.cat

El primer digital de tecnologia en català, que també té el seu propi butlletí.

Espetechcast

Un podcast de desenvolupament en català, una de les àrees on l'anglès engoleix completament a totes les llengües. Aquesta mena de format és imprescindible, juntament amb trobades com les que organitzem a Igualada Tech & Drinks (final de la falca).

Pokémon en valencià

Projecte de traducció dels jocs de Pokémon, amb adaptació dels noms de les bestioles, en valencià. Equip Flamantana sempre!

LanguageTool.org

El millor corrector en català, i també disponible en més idiomes. És programari lliure i pots ajudar a mantenir-lo pagant el servei.

Cloenda

Quins altres projectes coneixes? N'estàs fent algun? Respon al correu i fes-me'l a mans, m'agradarà saber-ne més!

Bola extra: El mateix aplica per l'occità, i vers cap altres llengües minoritzades, com l'asturianu.

Fins a una altra!
Dario Castañé