Renda bàsica: deixarà tothom de treballar?
Arran de la proposta de la CUP d'introduir la Renda Bàsica Universal, moltes persones es pregunten si tothom simplement no faria brot i tot pujaria.
Basant-nos en les dades sobre diversos pilots i experiments de renda bàsica universal (RBU) arreu del món, aquests són alguns dels resultats positius i negatius més significatius que s'han observat:
Resultats positius:
- Reducció de la pobresa i augment de l'estabilitat financera dels beneficiaris, permetent-los cobrir més fàcilment necessitats bàsiques com alimentació, habitatge i sanitat.
- Millora de la salut física i mental, amb els beneficiaris reportant menys estrès, ansietat i depressió.
- Augment de l'emprenedoria, amb alguns beneficiaris utilitzant els diners per iniciar petits negocis o perseguir educació/formació.
- Petits impactes positius en l'ocupació en alguns casos, esvaint les preocupacions que la RBU portaria a un abandonament generalitzat de les feines.
- Millora dels resultats educatius dels nens en famílies que reben la RBU.
Resultats negatius:
- Alguns estudis, especialment experiments més antics als EUA als anys 70, van trobar reduccions en les hores treballades i la participació en la força laboral, particularment per a segons guanyadors com dones casades.
- Preocupacions sobre els costos molt elevats d'implementar programes de RBU a gran escala i els efectes potencials sobre els programes existents de xarxa de seguretat social.
- Dificultat per generar suport polític sostingut per a la RBU, amb alguns programes pilot cancel·lats abans d'hora a causa de canvis en el lideratge polític.
- Qüestions sobre si els efectes persistirien a llarg termini o s'esvaïrien amb el temps, ja que la majoria de pilots són a curt termini.
- Reptes per implementar la RBU d'una manera que interactuï eficaçment amb els programes de prestacions i sistemes fiscals existents.
En general, l'evidència dels pilots de RBU suggereix que és prometedora per reduir la pobresa i millorar la salut i el benestar. No obstant això, alguns dels efectes sobre l'ocupació són mixtos, i hi ha preocupacions sobre el cost i la viabilitat política que cal abordar perquè la RBU sigui una solució política viable. Es necessita més recerca a llarg termini i a gran escala per avaluar completament els impactes i les possibles compensacions d'implementar programes de RBU. Centrant-nos en els pilots dels últims 25 anys, aquests són alguns dels pilots i experiments de renda bàsica universal (RBU) més significatius que s'han dut a terme:
- Experiment de Renda Bàsica de Finlàndia (2017-2018): Finlàndia va realitzar un assaig controlat aleatori a nivell nacional on 2.000 ciutadans aturats van rebre 560€ al mes. Els resultats van mostrar un petit augment de l'ocupació i un benestar significativament millorat per als beneficiaris de la RBU en comparació amb el grup de control.
- Experiment de RBU de GiveDirectly a Kenya (2017-actualitat): Aquest és l'experiment de RBU més gran i més llarg, proporcionant pagaments a més de 20.000 kenyans en 200 pobles. A partir del 2023, els resultats inicials que comparen diferents models de RBU van trobar que els pagaments de suma global van portar a més nous negocis i ingressos més alts en comparació amb els pagaments mensuals més petits.
- Pilot de Renda Bàsica d'Ontario (2017-2018): Aquest pilot canadenc va proporcionar pagaments mensuals a 4.000 persones de baixos ingressos en diverses ciutats. Tot i que els beneficiaris van informar d'una millora del benestar i de la salut física i mental, el projecte va ser cancel·lat abans d'hora per un nou govern.
- Demostració d'Apoderament Econòmic de Stockton (SEED) a Califòrnia (2019-2021): 125 residents de Stockton van rebre 500 dòlars al mes durant 24 mesos. La majoria dels beneficiaris van informar que utilitzaven els diners per a productes essencials com aliments i factures, amb un augment de l'ocupació a temps complet.
- Programa Bolsa Familia del Brasil (2003-actualitat): Tot i que no és una RBU completa, aquest massiu programa de transferència d'efectiu proporciona fons a milions de brasilers de baixos ingressos. L'evidència mostra que ha reduït substancialment la pobresa.
- Experiment de Renda Bàsica de Y Combinator als EUA (2019-actualitat): Aquest projecte de recerca finançat per Silicon Valley està proporcionant pagaments mensuals a residents de dos estats per estudiar l'impacte de la RBU. Els primers resultats reportats són positius, però l'estudi complet encara està en curs.
- Nombrosos pilots de renda garantida dirigits per ciutats als EUA (2020-actualitat): Esperonats per la pandèmia, alcaldes de ciutats com Los Angeles, Denver, Newark i altres han llançat pilots similars a la RBU, normalment proporcionant uns pocs centenars de dòlars al mes a diversos centenars de residents de baixos ingressos.
En resum, les últimes dècades han vist un augment significatiu de les proves del món real de la RBU, especialment pilots a petita escala finançats tant per governs com per organitzacions privades. Tot i que els resultats no sempre són concloents, aquests experiments estan construint evidència empírica que la RBU pot reduir la pobresa, millorar la salut i el benestar, i estimular l'emprenedoria sense grans caigudes en l'ocupació. No obstant això, els impactes a llarg termini i les qüestions de finançament i viabilitat política segueixen sent reptes oberts.
Fonts
- Universal basic income pilots
- The pros and cons of universal basic income
- Universal Basic Income as a Policy Response to COVID-19 and Precarious Employment: Potential Impacts on Rehabilitation and Return-to-Work
- Universal Basic Income (UBI) – Top 3 Pros and Cons
- Reducing health inequities: is universal basic income the way forward?
- Universal basic income has been tested repeatedly. It works. Will America ever embrace it?
- The pros and cons of universal basic income
- The Deep and Enduring History of Universal Basic Income